Wydanie nr 135/2025, Czwartek 15.05.2025
imieniny: pokaż (14 imiona)Strzeżysław, Robert, Cecyliusz, Atanazy, Zofia, Dionizja, Czcibora, Nadzieja, Izydor, Jan, Kasjusz, Florencjusz, Florenty, Piotr
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Tajemnicza choroba po rybach z Zalewu Wiślanego - Sanepid zaleca: nie jeść, kilka osób w szpitalu.

Po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego sześć osób trafiło do szpitala z objawami ciężkiej choroby mięśni – tzw. Choroby Zalewu Wiślanego, znanej również jako Haff disease. Sanepid zaleca natychmiastowe zaprzestanie jedzenia ryb z tego regionu. Podejrzewa się, że przyczyną może być toksyna niewrażliwa na gotowanie.

Na stronie Urzędu Gminy Rychliki pojawił się oficjalny komunikat ostrzegający przed spożywaniem ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego. Powodem jest seria zachorowań na tzw. chorobę Zalewu Wiślanego (Haff disease), która wystąpiła u sześciu osób z powiatu nowodworskiego. Objawy pojawiły się kilka godzin po spożyciu ryb – dominowały silne bóle mięśni, sztywność, osłabienie, a także objawy ze strony układu pokarmowego.

Wszystkie przypadki odnotowano w maju. Jak informuje Sanepid, przyczyna zachorowań nie została jeszcze ustalona. Badania prowadzone przez Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach mają na celu wykrycie ewentualnych toksyn w rybach.

Według wstępnych hipotez, za wywołanie choroby może odpowiadać toksyna wytwarzana przez glony i gromadząca się w rybach – substancja ta może nie ulegać zniszczeniu nawet w trakcie obróbki termicznej. To oznacza, że gotowanie, smażenie czy wędzenie ryb nie zabezpiecza przed zatruciem.

- „Na chwilę obecną, zaleca się powstrzymanie od spożywania ryb z Zalewu Wiślanego – jako działanie profilaktyczne. Informacja ta została potwierdzona w rozmowach z PIW oraz Sanepidem. Proszę o zachowanie ostrożności i śledzenie kolejnych komunikatów” - napisał na swoim profilu społecznościowym Paweł Tomasz Koszyński, przewodniczący jednej z komisji gminnych.

Choroba Zalewu Wiślanego jest zespołem objawów rabdomiolizy – ciężkiego rozpadu mięśni – spowodowanej spożyciem niektórych gatunków ryb lub skorupiaków. Choć znana jest z przypadków na całym świecie, wciąż nie ustalono dokładnego mechanizmu jej powstawania.

Obecnie mieszkańcy i turyści są proszeni o zachowanie szczególnej ostrożności. Zaleca się całkowite powstrzymanie się od kupowania i jedzenia ryb pochodzących z Zalewu Wiślanego do czasu wyjaśnienia sytuacji.

Komunikat Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku

- „W ostatnim czasie odnotowano 5. przypadków podejrzenia choroby Zalewu Wiślanego, u mieszkańców powiatu nowodworskiego. Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech półkilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.

Choroba Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat, zachorowania występują rzadko, nie ustalono jednoznacznie toksyny, która ją wywołuje. Objawy choroby, takie jak silne bóle mięśni i ciemne zabarwienie moczu, pojawiają się krótko po spożyciu znacznej ilości ryb, często ustępują samoistnie lub po nawodnieniu pacjenta w warunkach szpitalnych, w rzadkich sytuacjach występuje ostra niewydolność nerek wymagająca dializ.

W związku z obecną sytuacją Wojewoda Pomorska i Wojewoda Warmińsko – Mazurski koordynują działania podległych służb we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym. Do badania zostały pobrane próbki wody z Zalewu Wiślanego przez Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska. Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii oraz Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny pobrali do badania w Państwowym Instytucie Weterynarii - PIB w Puławach ryby – świeże oraz zamrożone. Wydział Zdrowia - Pomorskie Centrum Zdrowia Publicznego Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego wraz z Pomorskim Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym monitorują sytuację dotycząca przypadków podejrzeń Choroby Zalewu Wiślanego. Wyniki badań próbek wody oraz badań toksykologicznych ryb będą znane w ciągu kilku tygodni.

W związku powyższym, do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie w okresie do dnia 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego. W przypadku wystąpienia wyżej opisanych objawów po spożyciu ryb, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza”.

Szczegółowe informacje na temat choroby Zalewu Wiślanego dostępne są na stronie: https://www.gov.pl/web/wsse-gdansk

 

Redakcja. Czekamy na Twoje informacje.
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.

 
Adam
Adam Dzisiaj, 16:24
Choroba Zalewu Wiślanego jest znana od stu lat... pierwsze słyszę