Wydanie nr 331/2024, Wtorek 26.11.2024
imieniny: pokaż (10 imion)Leonard, Sylwester, Dobiemiest, Delfin, Lechosława, Lechosław, Jan, Konrad, Sylwestra, Piotr
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Warsztaty serowarskie i piwowarzenie w Małym Holendrze - 9.04.2016

Warsztaty serowarskie i piwowarzenie  w Małym Holendrze - 9.04.2016 fot. Edyta Kozakiewicz
Z piwowarem Arturem Wasielewskim uznanym autorytetem w tej dziedzinie i lokalnymi pasjonatami warzenia piwa uczestnicy warsztatów skupili się na organizacji warsztatu piwowarskiego w domowych warunkach i jak rozpocząć swoją przygodę z warzeniem piwa. Z serowarem Krzysztofem Jaworskim własnoręcznie mogli stworzyć kilka gatunków sera. Uczyli się, jak wytwarzać ser w domowych warunkach oraz jak zorganizować domową dojrzewalnię serów w lodówce domowej. Warsztaty były wzbogacone o degustację dojrzałego sera Werderkäse. Goście zostali poczęstowani słynną napoleońską zupą cebulową z dodatkiem białego wina i tymianku, podawaną z grzankami i serem.

Na miejscu uczestnicy warsztatów uwarzyli tradycyjne żuławskie piwo-koźlaka i witbiera. W końcowym efekcie powstanie mocne piwo pszeniczne górnej fermentacji o słodowo-owocowym smaku, łączące w sobie bogaty smak ciemnego pszenicznego piwa z konsystencją koźlaka. Piwo o ciemno-bursztynowym kolorze, silnie musujące, nieco mętne, bo tradycyjnie nie jest filtrowane. Wietbier – lekkie piwo pszeniczne w stylu belgijskim z dodatkiem skórki pomarańczowej, idealne orzeźwiające w letnie upały. Warsztaty prowadził piwowar Artur Wasielewski. Goście Filip Szewczyk i Krzysztof Krasnowski opowiadali o podstawowym wyposażeniu domowej pracowni piwowarskiej oraz podpowiadali jak rozpocząć swoją przygodę z warzeniem piwa.

Edyta Kozakiewicz
Przejdź do komentarzy

 

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.