Wydanie nr 39/2025, Sobota 8.02.2025
imieniny: pokaż (12 imiona)Elfryda, Hieronim, Ampeliusz, Gabriela, Sebastian, Izajasz, Gniewomir, Polikarp, Juwencja, Juwencjusz, Zyta, Piotr
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPIS NA PĄCZKI - 12.02.2015

TŁUSTY CZWARTEK. PRZEPIS NA PĄCZKI - 12.02.2015 fot. ]

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.  Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

 

Przepis na pączki: Składniki 0,5 kg mąki 1 szklankę mleka 10 dag cukru 5 dag drożdży 7 dag masła 2 żółtka i tłuszcz do smażenia nadzienie (konfitura, marmolada) Sposób przygotowania Ciepłe ale nie gorące mleko dodajemy łyżkę cukru i wkruszamy drożdże. Należy całość zmieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski z mąką, dodajemy stopione i przestudzone masło oraz żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto wyrabiamy dotąd dopóki będzie ładnie odchodziło od dłoni. Formujemy kule i odkładam pod lnianą ściereczkę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość robimy 2 kule i rozwałkowujemy je. Na jednym, szklanką przymierzamy delikatnie miejsca gdzie kładziemy nadzienie. Drugą częścią ciasta nakrywam pierwszą i dopiero teraz tą samą szklanką wykrawamy pączki. Znów pozostawiamy je do wyrośnięcia na co najmniej 20 minut. Do garnka wrzucamy smalec. Pączki wrzucamy do garnka wierzchem do dołu wypukłą część (od nadzienia). Kiedy się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Cały proces smażenia trwa około 3 minuty. Po wyjęciu posypać je można cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Jeśli do ciasta dodamy troszkę octu lub spirytusu, pączki nie będą wchłaniały zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia

Edyta Kozakiewicz
Przejdź do komentarzy
Podziel się:
Oceń:

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.