Co między szafkami w kuchni?
Pas pomiędzy górną i dolną zabudową w kuchni to miejsce, które brudzi się wyjątkowo szybko. Materiał, który zastosujemy nad blatem, powinien więc spełniać funkcję zabezpieczającą, ale też może stać się dekoracją wnętrza – podkreślać jego styl, dodawać mu charakteru. Sprawdź, jakie materiały kuchenne będą najlepszą alternatywą dla tradycyjnych płytek i dowiedz się, jakie są wady i zalety każdego z rozwiązań.
1. Płyta laminowana na ścianę
Płyta wiórowa laminowana
Laminat do kuchni zamiast płytek – to naprawdę dobre rozwiązanie. Płyta wiórowa laminowana jest odporna na uszkodzenia, parę wodną, wysokie temperatury i trwałe zabrudzenia. Jest też łatwa w czyszczeniu i pielęgnacji, a do tego może imitować różnego rodzaju materiały naturalne: drewno, kamień czy beton. Położona na ścianie pomiędzy szafkami może stanowić kontynuację blatu lub wręcz przeciwnie – odznaczać się na jego tle.
Płyta MDF do kuchni zamiast płytek
Płyty MDF wykonywane są ze zmielonego włókna drzewnego, co powoduje, że cechuje je znacznie większa gęstość, niż płyty wiórowe. Tym samym są jeszcze bardziej odporne na uszkodzenia czy wilgoć. Dodatkowo ich powierzchnia jest idealnie gładka, nawet jeżeli pokryte są tym samym laminatem. Dlatego świetnie prezentują się chociażby w wersji na wysoki połysk.
Laminat zamiast płytek do kuchni – wady i zalety
Zalety:
- wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie,
- wysoka odporność na wilgoć, temperaturę, przebarwienia,
- łatwe utrzymanie w czystości,
- dużo łatwiejszy montaż, niż w przypadku płytek,
- bogata gama wykończeń imitujących naturalne materiały: kamień, drewno czy beton,
- stosunkowo niska cena.
Wady:
- w przypadku płyty gazowej trzeba zabezpieczyć laminat przed ogniem, np. przy pomocy szkła hartowanego.
Realizacja kuchni powyżej: Studio pod Kasztanem w Bytomiu
2. Kamień na ścianę w kuchni
Naturalny kamień: marmur czy granit to wyjątkowo eleganckie materiały, które z cała pewnością kuchennej aranżacji dodają prestiżu i mogą stworzyć jedyny w swoim rodzaju efekt. Każdy kamień ma swój unikatowy wygląd, dzięki czemu udekorowane nim wnętrze staje się niepowtarzalne. Kamienna płyta, podobnie jak laminat, może stanowić „przedłużenie” blatu, tworząc jednolitą kompozycję.
Spośród naturalnych materiałów stosowanych do wykańczania ścian, w kuchni najlepiej sprawdzi się granit, który nie wchłania tłuszczu, jest odporny na środki chemiczne, a jego gładka powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości. Do wyboru mamy również trawertyn i marmur, nie są one jednak aż tak praktyczne. Chcąc zastosować w kuchni trawertyn, najpierw należy wypełnić największe otwory masą kamienną. Marmur trzeba odpowiednio zaimpregnować, jednak nie da się go całkowicie zabezpieczyć przed trwałym przebarwieniem. Jeżeli plamy z sosu pomidorowego, soku z cytrusów, tłuszczu czy wina pozostaną na marmurze przez dłuższy czas, stają się nie do usunięcia.
Kamień jako alternatywa dla płytek w kuchni – za i przeciw
Zalety:
- tworzy niepowtarzalny efekt,
- wnętrze nabiera luksusowego wyglądu,
- jest trwały i przy odpowiedniej pielęgnacji będzie pięknie prezentować się przez długie lata,
- niektóre kamienie, takie jak granit, nie wchłaniają tłuszczu, są odporne na trwałe zabrudzenia,
- szeroki wybór kolorystyczny.
Wady:
- wysoka cena,
- niektóre naturalne kamienie, takie jak np. marmur, cechuje wysoka chłonność oraz mała odporność na kwasy (w tym kwasy spożywcze), dlatego bardzo łatwo trwale je poplamić,
- w razie uszkodzenia jest trudny w naprawie,
- niektóre kamienie wymagają regularnej impregnacji.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Meblox w Tychach
3. Płytki ceglane w kuchni
Cegła to kolejny naturalny materiał, który w ostatnim czasie zyskał na popularności, szczególnie odkąd aranżacyjne trendy podbił styl loftowy, jednak cegła – biała czy czerwona – tak naprawdę sprawdzi się w każdym wnętrzarskim stylu. Jest trwała i odporna na uszkodzenia, a jej kolor pozostanie niezmieniony przez lata. Decydując się na położenie ceglanych płytek nad blatem, nie możemy zapomnieć o zabezpieczeniu ich przed tłuszczem, a później o regularnej impregnacji.
Cegła na ścianie w kuchni – wady i zalety
Zalety:
- materiał naturalny,
- pasuje do niemal wszystkich wnętrzarskich stylów i różnych innych naturalnym materiałów (drewno, stal, szkło itd.),
- można układać ją na różne sposoby, tworząc ciekawe aranżacje,
- jest trwała, nie blaknie,
- jest odporna na uszkodzenia mechaniczne.
Wady:
- wymaga regularnej impregnacji,
- niezabezpieczona odpowiednio może wchłaniać tłuszcz (łatwo trwale poplamić ją pryskającym olejem),
- w małych kuchniach może dawać efekt przytłoczenia i wizualnie pomniejszać pomieszczenie.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Starimex w Kielcach
4. Szkło pomiędzy szafkami w kuchni
Panele szklane dają nam szereg możliwości aranżacyjnych ze względu na możliwość wybarwienia szkła na dowolny kolor czy też zastosowania pod nim fototapety lub wybranej przez nas grafiki albo fotografii. Łatwo więc o nieprzeciętny efekt wizualny. Szkło jest niedrogie i dość trwałe, chociaż stosunkowo łatwo je uszkodzić. Jeżeli chodzi natomiast o utrzymanie w czystości ściany pokrytej szkłem, czyszczenie nie będzie sprawiać kłopotu, jeżeli zadbamy o regularność, a plamy usuwać będziemy na bieżąco, najlepiej od razu po zachlapaniu szklanego panelu – zaschniętym zabrudzeniom trzeba będzie poświęcić dużo więcej czasu.
Zalety:
- cena,
- możliwość zastosowania różnych typów szkła (lacobel, szkło hartowane, satynowe), o różnym wybarwieniu i różnych wzorach,
- możliwość ukrycia za szkłem personalizowanej grafiki, fototapety czy zdjęć albo zabezpieczenia laminatu lub innego materiału np. w okolicy płyty grzewczej.
Wady:
- na niektórych szklanych panelach zabrudzenia będą mocno widoczne,
- czyszczenie zaschniętych plam może być uciążliwe,
- łatwo o pęknięcie szkła w przypadku uderzenia.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Kuc Meble w Brzesku
5. Beton jako alternatywa dla płytek w kuchni
Beton architektoniczny to materiał często wykorzystywany w nowoczesnych aranżacjach. Idealnie wpisuje się w założenia stylu industrialnego, modernistycznego czy minimalistycznego. Jest trwały i odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy odpryski. Nie zaszkodzi mu wysoka temperatura, a przed działaniem oparów można zabezpieczyć go impregnatem. Beton występuje w różnych odcieniach, można też uzyskać na nim wybrany wzór czy nadać mu teksturę.
Zalety:
- podkreśla minimalistyczny charakter kuchni,
- dodaje wnętrzu trójwymiarowości,
- izoluje pomieszczenie akustycznie,
- jest trwały i odporny na uszkodzenia i specyficzne warunki kuchenne,
- występuje w różnych odcieniach, a nawet różnych kolorach.
Wady:
- zastosowany w większych ilościach w mniejszej kuchni może dać efekt przytłoczenia,
- wymaga zaimpregnowania,
- montaż ciężkich betonowych płyt będzie wymagać wcześniejszego wzmocnienia ścian,
- tłuste plamy łatwo wnikają w powierzchnię betonu i trudno się ich pozbyć.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Premium Meble w Kędzierzynie-Koźlu
6. Mata dekoracyjna nad kuchenny blat
Maty dekoracyjne mogą imitować różne materiały: od drewna po chociażby skórę. Produkowane są z tworzywa sztucznego, a ich wybór jest naprawdę szeroki. Są odporne na panujące w kuchni warunki, takie jak duża wilgotność powietrza czy wysokie temperatury. Łatwo też dopasować je do stylu kuchni, a maty w wersji 3D czy mozaikowej dodadzą charakteru każdej kuchennej aranżacji.
Mata dekoracyjna w kuchni – jakie ma wady, a jakie zalety?
Zalety:
- cena,
- bogaty wybór wzorów,
- łatwość montażu,
- łatwość wymiany na nową,
- skutecznie chroni ścianę w kuchni przed zabrudzeniem
Wady:
- niskiej jakości maty mogą odklejać się od ściany i szybko ulegną zniszczeniu,
- w porównaniu z kamieniem czy płytkami, znacznie szybciej będą widoczne ślady użytkowania,
- jeżeli zależy nam na estetycznym efekcie, montaż wymaga precyzji.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Vente w Chełmie
7. Tapeta winylowa do kuchni
Tapeta na ścianę w kuchni? Czy to się sprawdzi? Tak, o ile zdecydujemy się na specjalny typ tapety. W tak wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, egzamin świetnie zdają tapety winylowe. Są trwałe i pokryte powłoką, która nie przepuszcza zanieczyszczeń. Winylowa warstwa jest też odporna na intensywne czyszczenie. Bez trudu pozbędziemy się z niej nawet tłustych plam.
Zalety:
- cena,
- duża odporność,
- wysoka wytrzymałość,
- niepalność,
- łatwe czyszczenie,
- duży wybór kolorów i motywów.
Wady:
- montaż niektórych tapet może być wymagający.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Pro-M w Rzeszowie
8. Stal na ścianę w kuchni
Stal to materiał kojarzący się z kuchnią restauracyjną, ale i w kuchniach domowych coraz częściej spotyka się blachę na ścianach. Stal jest przecież bardzo trwała i odporna na wysoką temperaturę, ogień czy trwałe zabrudzenia albo przebarwienia. Bardzo łatwo usunąć z niej wszelkie nieczystości. Doskonale nadaje się do kuchni w stylu loftowym czy nowoczesnym. Jej powierzchnia może mieć różną strukturę: gładką, fakturowaną bądź ryflowaną. Arkusze blachy są cienkie (mają od 0,5 do 3 mm grubości), dlatego są elastyczne i można nimi pokrywać również zaokrąglone ściany.
Plusy i minusy backsplashu ze stali
Zalety:
- trwały, higieniczny materiał,
- tworzy ciekawy efekt wizualny,
- odporność na wysoką temperaturę i wilgoć,
- odporność na przebarwienia,
- łatwość czyszczenia,
- elastyczność pozwalająca na pokrycie zaokrąglonych ścian.
Wady:
- odbija światło, co może być męczące dla oczu,
- łatwo widoczne zabrudzenia czy odciski palców,
- wymaga regularnego czyszczenia.
Realizacja kuchni powyżej: Studio MebloPunkt w Jędrzejowie
9. Wykończenie ścian w kuchni fornirem
Fornir, czyli cienka warstwa drewna – jest plastyczny w obróbce, dzięki czemu można okładać nim również zaokrąglone powierzchnie. Do wyboru mamy niezwykle bogatą gamę jego gatunków, a także odcieni. Naturalne drewno zastosowane na ścianie w kuchni ociepli pomieszczenie, doda mu przytulności. Z tego powodu fornir wykorzystuje się w kuchniach w stylu rustykalnym czy klasycznym, ale jako alternatywa dla płytek jest też dobrym wyborem do nowoczesnej aranżacji.
Zalety:
- tańsza alternatywa dla litego drewna,
- płyty z forniru można estetycznie połączyć dla pokrycia ścian o dużej powierzchni,
- plastyczność dająca możliwość pokrywania zaokrąglonych płaszczyzn,
- odporność na odkształcenia,
- wytrzymałość,
- naturalne drewno ociepla wnętrze, dodaje mu przytulności.
Wady:
- może pęcznieć i wypaczać się pod wpływem wilgoci,
- może zmieniać kolor pod wpływem promieniowania słonecznego.
Zamiennikiem naturalnego forniru może być fornir modyfikowany, w którym zwiększono odporność na uszkodzenia mechaniczne, podniesiono trwałość i odporność na promieniowanie UV. Niemniej jednak tylko fornir naturalny będzie prezentować się autentycznie, gdyż rysunek jego słojów będzie nieprzewidywalny i niepowtarzalny.
Realizacja kuchni powyżej: Studio MebloLux w Chełmie
10. Lustro na ścianę w kuchni
Lutra optycznie powiększają pomieszczenie i dają naprawdę ciekawy efekt wizualny. Jednak czy lutro umieszczone nad kuchennym blatem będzie praktycznym rozwiązaniem? Niestety, nie do końca. Na gładkiej tafli będą widoczne nawet najdrobniejsze zachlapania czy odciski palców, dlatego, jeżeli zdecydujemy się na lustro w okolicy zlewozmywaka czy płyty grzewczej, musimy liczyć się z częstym sprzątaniem. Dużo bardziej funkcjonalne wydają się być szklane płytki, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się wszystkimi zaletami lustra, a jednocześnie ułatwimy sobie utrzymanie kuchni w czystości.
Lustrzana ściana w kuchni – za i przeciw
Zalety:
- duża tafla lustra naściennie rozjaśni i optycznie powiększy kuchnię,
- tworzy spektakularny, elegancki efekt,
- pasuje do wielu aranżacji.
Wady:
- łatwo o widoczne zabrudzenia i odciski palców,
- wymaga częstego czyszczenia,
- mniejsza odporność na uszkodzenia mechaniczne w porównaniu z innymi materiałami.
Realizacja kuchni powyżej: Studio Roja Kuchnie w Malborku
11. Farba tablicowa zamiast płytek
Farby tablicowe mają właściwości, które świetnie sprawdzą się w kuchni. Dlaczego? Przede wszystkim są trwałe i, co najważniejsze, zmywalne. Nie zaszkodzi im zatem częste wycieranie, wilgoć czy zachlapania. Łatwo umyjemy je z typowych kuchennych zabrudzeń: pomidorowej zupy krem, soku malinowego, tłuszczu czy kawy. Dekorację na ścianie pokrytej tablicówką możemy zmieniać, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota, możemy traktować ją również jako swego rodzaju notatnik. Co więcej, ściana, po której można pisać kredą, z całą pewnością ucieszy najmłodszych domowników. Ale to nie wszystko, bo pod farby tablicowe możemy nanieść farby magnetyczne. Dzięki temu na ścianie będziemy mogli nie tylko pisać czy rysować, lecz także przyczepiać do niej magnesy.
Farba tablicowa – wady i zalety
Zalety:
- trwałość,
- odporność na ścieranie, zachlapania i wilgoć,
- łatwość w utrzymaniu w czystości,
- szeroki wybór kolorów,
- możliwość robienia notatek, rysowania,
- możliwość połączenia z farbą magnetyczną.
Wady:
- -
Realizacja kuchni powyżej: Studio Mebel Styl w Świdnicy
12. Folia do kuchni zamiast płytek
Okleiny ścienne w formie folii to praktyczny wybór do kuchni. Na rynku znajdziemy niekończący się wręcz wybór wzorów, kolorów i faktur imitujących przeróżne materiały. W sklepach możemy też zamówić folię z dowolną grafiką, zdjęciem czy nadrukiem cyfrowym. Możliwości są więc nieograniczone. Folia to materiał odporny za wodę i łatwy w czyszczeniu. Można myć ją chociażby wodą z płynem do naczyń, a do jej gładkiej powierzchni zabrudzenia nie będą mocno przywierać.
Folia samoprzylepna na ścianę w kuchni – wady i zalety
Zalety:
- odporność na zachlapania i zabrudzenia,
- szeroki wybór wzorów i możliwość stworzenia spersonalizowanej folii,
- łatwość utrzymania w czystości,
- łatwy montaż,
- łatwa zmiana dekoracji.
Wady:
- niskiej jakości folia może nie być odporna na wysoką temperaturę.
13. Poliwęglan komorowy zamiast płytek w kuchni
Standardowe przeznaczenie poliwęglanu komorowego to wytwarzanie wewnętrznych i zewnętrznych przeszkleń, ścianek działowych, zadaszeń tarasów czy pergoli. Panel ścienny z tego materiału będzie zatem wyjątkowo odporny na uderzenia, a do tego lekki i łatwy w montażu. Dobrze zatem sprawdzi się jako backsplash w kuchni. Dla uzyskania oryginalnego (również trójwymiarowego) efektu w płyty poliwęglanowe możemy włożyć dowolną grafikę.
Poliwęglan komorowy na ścianę – plusy i minusy
Zalety:
- wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- odporność na promieniowanie UV,
- bogaty wybór kolorów,
- lekkości i łatwość montażu.
Wady:
- w komorach poliwęglanu z czasem mogą zbierać się trudne do usunięcia zanieczyszczenia,
- poliwęglan to miękki materiał, podatny na zarysowania.
14. Płytki podłogowe na ścianę – czy można?
Płytki podłogowe cechuje wysoka wytrzymałość, dlatego z powodzeniem możemy kłaść je również na ścianę. Jednolite wykończenie podłogi i ściany pasować będzie do nowoczesnych i minimalistycznych wnętrz. Pamiętajmy jednak, że rozwiązanie to nie sprawdzi się w odwrotnej konfiguracji, co oznacza, że płytek ściennych nie możemy położyć na podłogę. Są one delikatniejsze i pod naciskiem mogą łatwo popękać.
Płytki przed czy po kuchni?
Z reguły płytki nad kuchennym blatem kładziemy dopiero po jego zamontowaniu. Taka kolejność eliminuje ryzyko odstawania mebli, jeżeli płytki zostałyby ułożone na niewłaściwej wysokości. Jeśli zaś ułożymy płytki bezpośrednio nad blatem, montaż listew przyblatowych nie będzie konieczny.
Szybka metamorfoza płytek w kuchni
Jak szybko i tanio odnowić stare płytki na kuchennej ścianie, bez ich skuwania? Możemy wykorzystać do tego farby do kafelków, specjalne naklejki na płytki ceramiczne, płytki samoprzylepne albo folię. Płytki możemy również zakryć płytą laminowaną lub konglomeratem.
Funkcjonalne i stylowe kuchnie na Żuławach
Praktycznych rozwiązań do kuchni możemy poszukiwać sami, ale możemy też zdać się na wiedzę i doświadczenie profesjonalistów, których znajdziemy w studiach kuchennych Max Kuchnie. Do tej ogólnopolskiej sieci należy już ponad 300 salonów, w tym m.in. mieszczące się w Malborku przy ul. Stare Miasto 28, Studio Roja. Oferowane są tu kompleksowe usługi projektowania i urządzania kuchni, wraz z wykonaniem i montażem mebli, możliwością zamówienia sprzętów AGD z 5-letnią gwarancją, oświetlenia, stołów, krzeseł i dekoracyjnych dodatków.