Wydanie nr 117/2024, Piątek 26.04.2024
imieniny: pokaż (6 imion)Marcelin, Klarencjusz, Spycimir, Klet, Marzena, Artemon
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Niezbędne wyposażenie w profesjonalnej gastronomii

Niezbędne wyposażenie w profesjonalnej gastronomii fot. Niezbędne wyposażenie w profesjonalnej gastronomii
Szukasz wyposażenia do swojej kuchni hotelowej? A może planujesz otworzyć restaurację i zastanawiasz się, jakie sprzęty i maszyny powinny znaleźć się w jej kuchni? W niniejszym artykule przedstawiamy niezbędne wyposażenie w profesjonalnej gastronomii, które jest właściwie podstawą, bez której żadna kuchnia się nie obejdzie. Zapraszamy!
  1. Czym jest piec konwekcyjno parowy?

  2. Jak wybrać piec konwekcyjno parowy?

  3. Czy tylko piece konwekcyjno parowe są potrzebne?

Jednym z ważnych – jeśli nie najważniejszym – urządzeń, które każde miejsce gastronomiczne powinno mieć, jest piec konwekcyjno parowe. Co to jest, jakie ma możliwości i na co zwrócić uwagę, wybierając odpowiednie rozwiązanie? Odpowiadamy w niniejszym tekście. Oprócz pieca ważne są także inne urządzenia. Jakie? O tym dowiesz się z dalszej części artykułu.

Czym jest piec konwekcyjno parowy?

Niewątpliwie piece konwekcyjne to podstawa, jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii. Najwyższej klasy rozwiązania gwarantują nie tylko funkcjonalność i niezawodność, ale także pozwalają na wydobywanie pełni smaku z każdej potrawy – nawet tej pozornie najprostszej.

Jeśli potrzebujesz sprawdzonych i wydajnych pieców konwekcyjno-parowych, gwarantujemy, że na stronie gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe znajdziesz wszystko, co aktualnie Cię interesuje. Nie zwlekaj i już teraz wybierz odpowiedni piec konwekcyjno parowy do swojej profesjonalnej kuchni.

Jak wybrać piec konwekcyjno parowy?

Piec konwekcyjno parowy to urządzenie, które umożliwia zarówno gotowanie, jak i pieczenie oraz blanszowanie. To również urządzenia przeznaczone do gotowania i pieczenia w niższych temperaturach czy do termiczno-parowej obróbki. Zatem piec konwekcyjno parowy jest bardzo funkcjonalnym urządzeniem, które doceni każdy pracownik gastronomii. Więcej informacji na temat możliwości piecy konwekcyjno-parowych znajdziesz na stronie ciechpress.pl/ciechanow/piec-konwekcyjno-parowy-udany-zakup-w-4-krokach – zapraszamy!

Kupując piec konwekcyjny, należy w pierwszej kolejności zdecydować, jaki rozmiar będzie dla nas optymalną opcją. Kolejnym czynnikiem, który także bierze się pod uwagę, jest wydajność urządzenia. W przypadku funkcji lub dodatkowych opcji praktycznie każdy piec konwekcyjny ma termostat, timer, regulację temperatury czy sondę rdzeniową. Dzięki panelom cyfrowym natomiast pracownik może bez problemu obserwować, jak działa piec. Zakres temperatury w przypadku pieców konwekcyjno-parowych wynosi 20 – 280 stopni Celsjusza.

Piec konwekcyjno parowy to nie tylko urządzenie. Wybierając optymalne rozwiązanie, należy zwrócić uwagę również na akcesoria. Do podstawowych akcesoriów zalicza się przede wszystkim blachy wypiekowe, w tym gładkie, perforowane, przeznaczone do wypieku bagietek, placuszków czy jaj. Ponadto lista ta obejmuje także pojemniki GN perforowane, dostępne w różnych rozmiarach. Pojemniki te produkuje się z najlepszej jakości stali nierdzewnej. Są na tyle wytrzymałe, że świetnie sprawdzą się zarówno w temperaturze -40, jak i 300 stopni Celsjusza.

Do akcesoriów zalicza się także standardowe ruszty i te, które wykorzystuje się do pieczenia kurczaków. Oprócz tego równie ważne będą środki chemiczne do czyszczenia pieców konwekcyjno parowych. Środki dostarcza się w formie tabletek oraz płynów. Do ich zalet zalicza się przede wszystkim to, że doskonale oczyszczają wszystkie ściany, usuwając tłuste plamy oraz nieprzyjemny zapach. Warto inwestować w odpowiednie środki czyszczące – nie tylko po to, by utrzymać piec w czystości, ale by i przedłużyć żywotność urządzenia.

Czy tylko piece konwekcyjno parowe są potrzebne?

Nie tylko piece konwekcyjno parowe są potrzebne w gastronomii. Oprócz tego polecamy sprawdzić urządzenie, jakim jest taboret gazowy gastronomiczny. Sprawdzone taborety gazowe znajdziesz między innymi na stronie gastroprodukt.pl/taboret-gazowy, gdzie dostępne są różnorodne warianty – pojedyncze, podwójne czy pełne i jednocześnie funkcjonalne zestawy. Mimo swoich stosunkowo małych rozmiarów urządzenia tego rodzaju mogą podgrzewać jednorazowo do 100 litrów danej potrawy. Samo działanie taboretów gazowych jest nieskomplikowane. Dany palnik podpina się do butli gazowej za pośrednictwem odpowiedniego węża. To doskonałe rozwiązanie w momencie, gdy przygotowujemy potrawy, które wymagają podgrzewania lub gotowania w bardzo dużych garnkach.

Do zalet taboretów gazowych dostępnych we wskazanym wyżej sklepie zalicza się niewielki wymiar, łatwy montaż i obsługa, wysoka szybkość w przypadku gotowania oraz uniwersalność. Cechuje je także niska awaryjność. Taborety gazowe znajdą zastosowanie przede wszystkim w kuchniach restauracyjnych, stołówkach, barach mlecznych, jadłodajniach, barach szybkiej obsługi oraz w kuchniach hotelowych.

Podstawowym kryterium doboru odpowiedniego taboretu gazowego jest jego wielkość. To od wymiaru urządzenia zależy, jaką ilość potrawy oraz jak szybko możemy przygotować.

Dobre piece elektryczne sprawią, że różne potrawy będą smakowały wybornie. Zapewnią równomierną temperaturę, co sprawia, że mogą być używane w profesjonalnych kuchniach. Warto więc jak najszybciej zdecydować się na zakup pieca konwekcyjno parowego i zyskać dodatkowe funkcje. Warto sprawdzić co nowego w wyjątkowych ofertach na stronie rm gastro i skorzystać z najlepszych cen.

Niezbędne wyposażenie w profesjonalnej gastronomii
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wasze informacje


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.