Więc odstawie temat zdrowia na bok, a przejdę do czynników społecznych.
„Kobiety z otyłością mają mniejsze szanse na zatrudnienie, a otyli mężczyźni otrzymują niższe płace. Wydajność pracy osób otyłych jest mniejsza, częściej też sięgają one po zwolnienia i ubezpieczenia po wypadkach oraz częściej są nieobecne w pracy. Pracodawcy oraz instytucje publiczne (np. szpitale czy środki opieki społecznej) ponoszą duże koszty by przystosowywać swoje budynki, stanowiska, środki transportu, do osób otyłych.
Poza szeregiem przykrych skutków otyłości w wymiarze pracowniczym, otyłość utrudnia też życie towarzyskie (słaba kondycja i ograniczenie zdolności ruchu zmniejszają możliwości rekreacyjne, spotkania ze znajomymi itd.)"
Jeśli nie interesuje Cię swoje zdrowie - do czego masz pełne prawo - to na pewno się ze mną zgodzisz, że dobra praca Ci się przyda. Na zrobienie sobie paznokci, wizytę u fryzjera, solarium, dobre auto, mieszkanie, liposukcję czy...pózniejsze wizyty u lekarzy.
JAKIE SĄ POBOCZNE I POŚREDNIE PRZYCZYNY NADWAGI I OTYŁOŚCI?
„W Polsce za rozwój otyłości również odpowiada zwiększona wartość energetyczna diety w odniesieniu do zmniejszonej aktywności”. Niestety problem z żywieniem pogłębiają liczne szkodliwe mody, którym często towarzyszy idea spożywania dziwnych i nieskutecznych suplementów diety”
Nie zapominajmy o braku aktywności fizycznej. Pójdę dalej – tu nawet nie chodzi o trenowanie crossfitów czy triathlon’u. Jako naród tyłek przykleił nam się do fotela. Mamy problem także ze spacerami. Za daleko, za zimno, za ciepło, deszcz, śnieg, słońce. 1 godzina dziennie chodzenia – toaleta, sklep czy spacer – w kraju jest jak wygranie szóstki w totka.
Prawie 70 % Polaków tyle przez CAŁY dzień nie jest na swoich nogach.
Ale to też zapewne wiesz – a na pewno wiedzą Twoje stawy, kręgosłup no i odcinek szyjny.
NA CO JESZCZE NALEŻY ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
- Bakterie jelitowe i zaburzenia snu w rozwoju nadwagi i otyłości.
Wśród typowo biologicznych czynników ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości wymienia się jeszcze zaburzenia mikrobiomu jelitowego oraz chronobiologiczne zaburzenia rytmu dobowego (snu i czuwania) i po prostu zbyt krótki sen.
- Czynniki społeczne i kulturowe
Wpływ rodzinny jest jasny. Jemy to, co dają nam rodzice i w ten sposób kształtujemy swoje gusty smakowe oraz przyzwyczajenia żywieniowe. Mama i tata mają też ogromny udział w formowaniu postawy dziecka wobec aktywności fizycznej. Jeżeli więc rodzice uczą dziecko i pokazują mu niewłaściwe wzorce, takie jak regularne, częste spożywanie chipsów, słodyczy, fastfoodów, to zwiększają szansę, że będzie ono otyłe wkrótce lub w dorosłości.
Podsumowując
Otyłość jest poważną chorobą całego organizmu. W większości przypadków spowodowana jest przede wszystkim nieprawidłowym żywieniem się i zbyt rzadkim poruszaniem, ale predysponowana jest także przez niektóre warianty pewnych genów i społeczno-kulturowo-ekonomiczne warunki rozwojowe.
Na koniec mały apel. Przykładajcie większą uwagę do tego, co dajecie swoim dzieciom na talerz bo wagę można zrzucić ale krzywdy jakie te dzieci doznają z powodu swojej otyłości np w szkole ( naśmiewanie, opuszczanie lekcji WF itp) nie odbudujecie.
I zgadnijcie komu dziecko „podziękuje” za to w przyszłości?
Literatura:
Beales, P. L., et al. "New criteria for improved diagnosis of Bardet-Biedl syndrome: results of a population survey." Journal of medical genetics (1999).
Bojanowska, Ewa, and Joanna Ciosek. "Can we selectively reduce appetite for energy-dense foods? An overview of pharmacological strategies for modification of food preference behavior." Current neuropharmacology (2016).
Caballero, Benjamin. "The global epidemic of obesity: an overview." Epidemiologic reviews (2007).
Calle, Eugenia E., et al. "Overweight, obesity, and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of US adults." New England Journal of Medicine (2003).
Cappuccio, Francesco P., et al. "Meta-analysis of short sleep duration and obesity in children and adults." Sleep (2008).
Cawley, John, and Chad Meyerhoefer. "The medical care costs of obesity: an instrumental variables approach." Journal of health economics (2012).
Cawley, John, et al. "The Economics of Taxes on Sugar-Sweetened Beverages: A Review of the Effects on Prices, Sales, Cross-Border Shopping, and Consumption." Annual review of nutrition (2019).
zródło - "totylkoteoria.pl"