Wydanie nr 329/2024, Niedziela 24.11.2024
imieniny: pokaż (13 imiona)Dobrosław, Pęcisław, Gerard, Emilia, Flora, Franciszek, Protazy, Jan, Biruta, Jaśmina, Felicjana, Felicjanna, Agnieszka
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • tvmalbork.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Nowy Dwór Gdański. Czy już wiesz, kim zostaniesz w przyszłości? Zapoznaj się z ofertą Zespołu Szkół.

  • Wydanie nr 329/2024
  • 23 marca 2021, 12:56
  • Zespół Szkół Nowy Dwór Gdański
  • Wiadomości
Nowy Dwór Gdański. Czy już wiesz, kim zostaniesz w przyszłości? Zapoznaj… fot. Zespół Szkół Nowy Dwór Gdański
Zespół Szkół w Nowym Dworze Gdańskim zachęca do zapoznania się z kierunkami kształcenia oferowanymi na rok szkolny 2021/2022. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i dokumentów znajdują się na stronie internetowej szkoły w zakładce rekrutacja 2021/2022.

 

Jeżeli pasjonujesz się sztuką kulinarną, lubisz gotować i poszukiwać nowych smaków, interesujesz się zdrowym żywieniem, marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu, a także jesteś samodzielny to powinieneś pomyśleć nad wyborem zawodu kucharz.

 

 

 

 

Zawód - kucharz.

Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. W zakres jego prac wchodzi planowanie, opracowywanie receptur i przygotowywanie potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.  Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jest to zawód, który wymaga od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują sukces w zawodzie.

 

 

 

W tym zawodzie do obowiązków należy m.in. ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów, planowanie i ocena żywienia, organizacja produkcji gastronomicznej, ocena organoleptyczna potraw i napojów, użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów, a także przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP.

Preferowane kompetencje to m.in. posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej, kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań, otwartość na zmiany, współpraca w zespole, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz przestrzeganie zasad kultury i etyki.

 

 

 

 

Wykształcenie - Branżowe Szkoły I stopnia, Branżowe Szkoły II stopnia, pomaturalne szkoły, studia wyższe oraz kursy i certyfikaty specjalistyczne. W tym zawodzie pracować można m.in. w restauracjach- także na statkach i promach, kawiarniach, lodziarniach, cukierniach, barach, pizzeriach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych, szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, a także założyć własną firmę.

 

 

 

 

Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji i dokumentów znajdują się na stronie internetowej szkoły pod adresem zs2ndg.szkolnastrona.pl w zakładce rekrutacja 2021/2022. Osoba do kontaktu- kierownik praktycznej nauki zawodu-Gabriela Figacz, tel.: 55-247 24 91 wew. 44 lub e-mail figacz.gabriela@zsndg.edu.pl lub sekretariat@zsndg.edu.pl

 

 

 

 

Informacja prasowa Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim

 

 

Zespół Szkół Nowy Dwór Gdański
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.