Te 148 interwencji związanych było z potwierdzonym zwiększonym stężeniem CO w budynkach mieszkalnych. Chodzi tu o 96 osób poszkodowanych i niestety także 4 ofiary śmiertelne.
Tragiczna statystyka
St. kpt. Dariusz Treć, rzecznik prasowy sztumskiej straży pożarnej przytacza następujące dane statystyczne:
- Tylko w naszym powiecie w obecnym sezonie grzewczym od 1 września 2017r. - do 20 lutego w obiektach mieszkalnych odnotowaliśmy: - do pożarów sadzy w kominie - 24 interwencje; - do pomiaru tlenku węgla - 14 interwencji. Wśród tych zdarzeń 4 osoby zostały poszkodowane przy
przy stwierdzonych pozytywnych wynikach pomiarów na zawartość CO.
Strażacy przypominają o koniecznych pracach służących konserwacji przewodów kominowych. W tym celu należy przeprowadzać niezbędne przeglądy i prace kominiarskie. W miarę możliwości powinniśmy też samodzielnie czyścić kocioł wraz z przewodami bezpośrednimi.
Piec należy czyścić po wyczyszczeniu komina.
Jak prawidłowo dbać o piece i kominy?
Należy zawsze bardzo dokładnie wymiatać popiół i żwir po wypaleniu się stosu. Nie zapomnimy o oczyszczeniu komór pieca.
„Dobrze jest, aby czyszczenie kanałów konwekcyjnych przeprowadzać przynajmniej raz w tygodniu. Jest to oczywiście uzależnione od jakości spalanego paliwa. Robi się to przez tzw. otwory wyczystkowe, które po czyszczeniu należy szczelnie zamknąć. Mogą się one znajdować na wierzchu i z boku pieca. Jest to oczywiście uzależnione od rodzaju kotła (zobacz w specyfikacji).
Ważne jest, aby systematycznie czyścić otwory dystrybutorów powietrza. Jeśli nie zapewnisz drożności tych kanałów, może dojść do nieprawidłowego procesu spalania.
Czynności związane z czyszczeniem pieca wykonuj mechanicznie. Użyj do tego odpowiedniego sprzętu przystosowanego do pieca (wyciory, szczotki, łopatki, itp.). Dzięki temu wielkości narzędzi będą właściwie dobrane do konstrukcji danego kotła i wszystko można łatwo zrobić samemu.
Przestrzegamy także przed używanie do czyszczenia ON, benzyny, denaturatu i innych „detergentów”. (żrodło: majsterkoman.pl).
To wszystko wpływa także korzystnie na oszczędności w zużyciu paliwa. Zatem, aby kocioł mógł długo i sprawnie służyć, nie można tych czynności bagatelizować.
Sprawdź pochodzenie i jakość paliwa
Warto tez pamiętać o pewnym pochodzeniu naszego paliwa. Powinniśmy wiedzieć czym palimy. oraz jak kaloryczne jest drewno, węgiel czy miał. Węgiel z tej samej kopalni nie musi być taki sam, a już z różnych firm może różnić się np. zawartością trujących związków np. siarczanów. Należy też wystrzegać się moczeniu węgla. Z kolei odwrotnie postępujemy z miałem, który należy polewać wodą, by zapobiegać jego wybuchaniu w kotle. Woda sprawi, że miał będzie spalał się powoli i niewybuchowo. Niestety kij ma dwa końce i nadmierna wilgoć może powodować niszczenie (pękanie) komina. Wodę należy dodawać też z umiarem, bo ogranicza ona kaloryczność spalania.
Infografiki obrazujące wiedzę Polaków na temat zagrożeń pożarowych w domach. Badanie przeprowadziła firma Ipsos sp. z o.o., metodą CATI, na reprezentatywnej próbie 1001 Polaków, w wieku 16+.